Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. október 28., péntek

Egy rendkívüli útiajánló

Márpedig azért rendkívüli, mert olvasnivalót szeretnék ajánlani főleg a gyermekes családoknak, de felnőttek részére is remek olvasmány.

A könyv pediglen: Nyulász Péter: Helka c. meseregénye. Végre egy varázslós, rejtelmes, tündéres, regés, mondás irodalmi alkotás, mely egy elfeledett magyar mondát dolgoz fel és gondol tovább.
A történetről, kritikákról kérlek itt olvassatok. Nálam szebben és kerekebben foglalják össze Helka erényeit.
Amiért ide feltettem: Olvasás után természetesen alig várjuk, hogy a Helka színhelyeit bejárjuk, hisz ezek valós, meglévő természeti adottságok, melyek itt Magyarországon, kézzelfogható közelségben találhatóak. A gyerekek számára különösen izgalmas, hogy a könyv borítóján szerepelnek a térképek, ezeket többször és alaposan átnézték már, nem tudnak betelni vele. Izgatottan kutatják a térképen megjelenő helységek eredeti, valós helyeit. Kisebb tananyagot kaptak földrajzból.
A természeti kincsek mellett a magyar vonatkozású nevek is szórakoztatják őket, és természetesen a könyv humora és története.
Jön karácsony, szerintem egy remek ajándék, ami tavasszal tovább gondolható remek túrákba! Jó olvasást és jó utat!!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ajánlót. Már meg is rendeltem Bendének/meg magamnak/. :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kata, viszem a barátnőmnek, ugyis magyar mondákkal is foglakozik a tanítványaival, s mellette egy könyv is tündérekkel.

    VálaszTörlés
  3. A nyáron Füreden mi is megvettük a könyvet, és hasonló lelkesedéssel olvastuk!

    VálaszTörlés
  4. Örülök lányok, hogy felkeltettem az érdeklődéseteket és hogy másnak is örömet okozott a könyv olvasása.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves soraidat és a blogomban tett látogatásodat! Örülök, hogy vannak még emberek akik törődnek az igencsak kiszolgáltatott állatokkal! Sok sikert e nemes célért!

    VálaszTörlés