Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. április 28., csütörtök

Sárvár 1.0

Még sokat fogok mesélni Sárvárról. Sokat járunk ott, kötnek a gyökerek. Most bele-belekapva leírom ami elsőre eszembe jut.
Sárvár két fő vonzereje a fürdő és a vár. Azonban aki egy hétre szeretne ide érkezni, az is bőven talál magának egyéb programot is.
A fürdő tényleg nagyon jó. Év elején fejeződött be egy hatalmas bővítés. Akár gyerekkel, akár gyógyuláshoz kiváló választás. A medenceterek elszeparáltak, nyugalmas gyógyfürdő és aktív élménymedence rész van. A külső strandrészen számos óriáscsúszda, remek gyerekmedencék, stb. A szaunát azok számára ajánlom, akik a naturista szauna híve. Rendszeresen vannak felöntések.
A vár magáért beszél. Évente kerül megrendezésre augusztus 21 körül a Néptánc találkozó, ahol ország-világból több tánccsoport érkezik. 3 éve kerül megrendezésre a Nádasdy fesztivál. Nagyszerű program nem csak gyerekeseknek.

Ami kevésbé ismert:
A város szerves része a Csónakázó-tó. Most csodaszép virágszőnyeg borítja a fák alatti zöld területet. Nyugalmas békés séták, futóedzés,  gyerekjátszótér (nyilvános WC elérhető), remek salakos teniszpálya (500,- Ft lányoknak, 1000,- Ft fiúknak/óra), békés csónakázás.
A Csónakázó-tó mögött halad el a Spirit szállodához tartozó út, mely belefut egy kisebb horgásztóba. Vasárnap érdemes erre sétát tenni, mert emögött működik az egyik bolhapiac.

Van két remek kreatív, rövidárú bolt. Tímáréknál olcsó, jó minőségű fonalakat lehet beszerezi és csodaszép anyagok is felbukkannak. Lucáéknál nagyon jó minőségű fonalakat lehet beszerezni.

Vasárnaponként bolhapiac működik két, egymáshoz közeli helyen. Ausztriából behordott ócskaságok mellett 1-1 kincs felfedezhető. Bár utolsó látogatásomkor azt tapasztaltam, hogy megdrágult. Érdemesebb csütörtökön Celldömölkre átutazni, itt hatalmas piac működik és a környező házakban is sok kincsre talál az ember.

A piac hétfőnként működik. Én bárhová megyek, mindig meglátogatom a piacot. Ott lecsapódik a helyiek mindennapi élete. Külön világot talál ott az ember.

A Rába-folyót végigköveti a gát. Bár nem jelent túl nagy terepkihívást, kellemes sétát lehet itt is tenni.
Ha már túra. Aki szeret biciklizni. A hegyközség (nehogy hegyet képzeljetek el..valami kis bucka:-)) felé elindulva és Gércének kerülve egy kisebb forgalmú úton lehet eljutni Ikervárra. Itt érdekesség a vízierőmű, ami még Széchenyi korában épült. Az út nagyon szép, valamennyi kihívást jelent a fizikumnak is.

Elsőre talán ennyi. Még jövök!



3 megjegyzés:

  1. Sárvár...:)
    Legkisebb gyermekünket vártuk, amikor Szelestén nyaraltunk, természetesen többször meglátogattuk a sárvári fürdőt is. Csak ámultunk, hogy az akkor 7 éves fiunk milyen bátran ugrik a 3 és fél méteres ugródeszkáról a medencébe. Én meg rettegtem a parton:)

    VálaszTörlés
  2. Egyetemista koromban voltam Sárváron, tegnapelőtt;)
    Nagyon tetszett már akkor.
    Ez a piacos rész mennyire igaz! KÖszönöm a beszámolót, Tündérlátta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem Sárvárt, mert hangulata van,
    Gyakran kirándulunk arra felé, de a csónakázó-tóról nem tudtam.Legközelebb feltétlen meglátogatom ezt a szép helyet is.

    VálaszTörlés