Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. március 27., vasárnap

Kalandozások Eger környékén _3.0=Szilvásvárad





Persze a legismertebb célpont sem maradhatott ki az Eger körüli portyázásból: Szilvásvárad. Gyermekként egy-két alkalommal ültem is a stadion lelátóján, és néztem a lovasok és lovak fantasztikus ugratásait. Persze mivel Szilvásvárad (általános info itt) elsősorban a lipicai ménesről híres, így természetesen azzal kezdem, hogy lovaglási lehetőséget az év bármely szakában talált itt a Vendég, én inkább azt sorolnám fel, hogy mit még.... és ehhez sem kell sokminden, csak egy kényelmes cipő és ruházat :-) mivel a Bükk kapujában vagyunk, így természetes számomra, hogy az erdőben rejtőző kincsekre hívom fel a figyelmet. Számtalan dolog van itt, amit sokan ismernek pl. osztálykirándulásról, de van egy-két újdonság is, ami nagyon színessé teszi a Szalajka-völgy és környékének "kínálatát".

Először csak felsorolásszerűen a méltán népszerű látnivalók:
  • kisvasút
  • Fátyol-vízesés
  • Istállóskői ősemberbarlang
  • Erdei Múzeum
Másodszor viszont inkább a kalandosabb célpontokra hívnám fel a figyelmeteket, melyek a völgy bejáratánál várják a "gyanútlan" látogatókat:
  • kerékpárkölcsönző: a Szalajka-völgyben nem sok szint van, felfelé néhol emelkedik, de visszafelé már csak a megérdemelt gurulgatás-tekergetés marad
  • bobpálya: jól elrejtve a büfésor mögé, de érdemes kipróbálni, gyors pálya
  • kalandpark a fák között minden korosztálynak
  • és a mi nagy kedvencünk a Millenniumi tanösvény és kilátó a hegytetőn, ahová kényelmesen tekergőző szerpentin visz fel (persze gépjárművel is fel lehet jutni, de akkor hol marad az élvezet?) és jól megérdemelt jutalmunk egy lélegzetelállító panoráma lesz!

És ha még kiváncsiak vagyok a környékre és van kerékpárotok is, akkor tekerjetek át Szilvásváradról Dédestapolcsányban (sima út, szint alig, és a forgalom sem jelentős) és a falu vége felé ahol az őt jobbra kanyarodna, ti menjetek csak balra és meglelitek a festői szépségű völgyben kialakított lázbérci víztározót. Horgászparadicsom, tájvédelmi körzet és csodás túraútvonal (csónakázni sajnos nem lehet), szóval az menjen arrafelé, aki csöndes sétára vágyik, távol a nagyvárosi zajtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése