Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. március 23., szerda

Budapesti Mezőgazdasági Múzeum - Labirintus - Fedezzük fel az erdő titkait egy játékos útvesztőben! (2011. március 12.– május 1.)

Labirintus - Fedezzük fel az erdő titkait egy játékos útvesztőben! (2011. március 12.– május 1.)
Időszaki kiállítás
(Fotó sajnos nem készült, mert nyaral a masina)

Amióta elegem lett a télből, a szerdai rövid napokon (ilyenkor Ilusk is véges 1/2 1-kor) valamerre megyünk kirándulni a gyerekekkel. Nagyszerűen szoktak sikerülni ezek a kirándulások, hisz bárhová megyünk mindenhol kevesen vannak, csak egymásra tudunk figyelni. Ezeknek a kiruccanásoknak apa a nagy vesztese, hisz ő a munka miatt nem tud csatlakozni hozzánk.
A héten kicsit felfordultak a napok, így szombat délben indultunk el a Vajdahunyad vár felé. Autóval mentünk és az Iparművészeti Múzeum mögötti ingyenes parkolóban álltunk meg. (Ugyanez fél vagyonba került volna BKV-val.)
A belépő viszonylag borsos volt, hisz egy felnőtt és 2 gyerekre kellett megvásárolni. (Felnőtt: 1350,-, gyerek: 1150,- Ft, csoportos: 750,-, családi: 4500,- Ft) Viszont a megvásárolt jegy, az egész múzeum területére érvényes volt.
Szerencsére alig voltak, amikor megérkeztünk, így élményszerű volt a labirintus.
Maga az erdő világa kiállítás nagyon igényes. Feladatokat kellett megoldani, amelyekkel még több ismeretet lehetett szerezni. Pironkodva vallom be, hogy én is tanultam. Ami a legmeglepőbb volt, hogy élnek már farkasok Magyaroroszág területén is. Maga a labirintus a félhomályával, a fel-felbukkanó emberekkel, a megvilágított állomásokkal nagy élmény volt a nagyoknak, Marci azonban félt. Miután kibolyongtuk magunkat és egyedül is bejárhatták az útvesztőt kisétáltunk. A labirintus végén a feladat megoldóit meglepetés ajándék várta/várja. Füzet és csoki. (Megjegyzem ehelyett lehetett volna valami természetvédelmi ajándékot is találni, de gondolom a szponzoráció miatt adják a csokit.)
Mi nem jártuk be az egész múzeumot, mert a mezőgazdasái és lovas rész megtekintése után alaposan elfáradtak.
A mezőgazdaság múltja nagyon gazdag anyagot tartalmaz. Különösen látványos a földház, a kunyhó és a jurta bemutatása. Kár, hogy csak nézni lehet és tapogatni, próbálni nem.
A lovas időszaki kiállítás nem volt olyan bőséges anyaggal ellátva, viszont készítettek egy "játszósarokot" a gyerekeknek, ahol interaktív módon ismerkedhetnek a lovakkal. Volt nagy nyerges szimulátos, kis falovacska, kirakható lovacska, stb. A képeket Krumplinyomda, Lipovszky-Drescher Mária készítette. Az ő képeit használom fel illusztrálásra. ezt a részt nagyon élvezték a gyerekek. Igaz kevesen voltunk csak, így kedvükre próbálgathattak mindent.




A nagyok nagyon élvezték még a folyosóra kiállított csontvázakat. Különösen a nagykutya a kicsinyével ragadta meg a fantáziájukat.

Maga a kiállítás és a múzeum akár gyerekekkel, akár csak felnőttek részére is érdekes. Ha pedig külföldről érkező vendégünk van egy kis szeletet bemutathatunk hazánkból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése